wtorek, 30 lipca 2013

Sernik z białą czekoladą i jagodami...

... oraz kilka zdjęć z jagodobrania. Dzisiaj bardzo szybki post, bo o 8:00 już wyjeżdżam do Niemiec, postaram się czasem tu zaglądać pomimo wszystko . A teraz zapraszam was na prosty sernik z leśnymi jagodami inspirowany przepisem na blogu Liski;)



SKŁADNIKI:

spód:
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
masa:
  • 1 kg sera mielonego trzykrotnie ( użyłam wiejskiego od Babci)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
  • około 200 g leśnych jagód ( czernice, borówki)

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasteczka kruszymy na drobno malakserem lub wałkiem. Łączymy je z masłem i wyścielamy nimi boki i spód tortownicy (użyłam o średnicy 20 cm ale może być większa). Tortownicę owijamy folią aluminiową, żeby masło nie wypływało podczas pieczenia. 
Wstawiamy spód na 10 minut do piekarnika, żeby się trochę podpiekł. Wyjmujemy go z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni.
Ser miksujemy z budyniem, cukrem i wanilią. Miksując dodajemy po jednym jajku i masło, a na koniec dorzucamy czekoladę. Wylewamy masę na podpieczony spód, a następnie dekorujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45-60 minut ( w zależności od tego jakiej tortownicy użyliśmy).
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do wystygnięcia z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie wystudzony wkładamy do lodówki na 4-6 godzin.

Smacznego;)




A teraz parę zdjęć z jagodobrania;)






4 komentarze:

  1. wydaje mi sie ze widzialam juz gdzies ten przepis chyba na hite plate tyle ze na spod uzyla ciasteczek digestive . fajnie ze go lekko przerobilas i mamzamiar sprobowac rowniez twojego bo wyglada smacznie caluski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie ;)
    Uwielbiam takie rzeczy z białą czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ fajne poletko jagód!A sernik wygląda obłędnie!Chyba muszę się jeszcze raz na jagody wybrać!

    OdpowiedzUsuń