SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól morska i pieprz
- 6 plasterków bekonu wędzonego (lub szynki parmeńskiej)
- 4 średniej wielkości pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- dodatki: jogurt naturalny grecki lub biały ryż tak jak ja podałam
Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 równe części i doprawiamy z obu stron pieprzem i solą, a następnie zawijamy każdy z nich w plasterek bekonu.
Pomidory wkładamy krótko do wrzątku i obieramy ze skórki , a następnie kroimy w kostkę. Odkładamy je na sito, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Posypujemy pomidory solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka i smażymy około 4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Odkładamy kurczaka na talerzyk.
Patelnię nastawiamy na najwyższy ogień, dodajemy resztę masła i pomidory. Smażymy na dużym ogniu bez mieszania przez 2-3 minuty. Wkładamy do sosu kawałki podsmażonego kurczaka i gotujemy razem przez kilkanaście sekund. Podajemy z jogurtem greckim, ryżem. Ja podałam tylko z ryżem.
Smacznego:)
akurat bekonu nie lubię, ale mój M. byłby zaaachwycony!
OdpowiedzUsuńto zamień na szynkę parmeńską, ja osobiście też z nią wolę ;)
Usuń