środa, 10 lipca 2013

Udka miodowo-musztardowe

Bardzo proste danie a zarazem bardzo smaczne. W ten sposób przyrządzam udka dość często, ale jakoś dopiero teraz jest okazja, żeby je wstawić na bloga. Przepis zaczerpnęłam z kwestii smaku.
Podaję przepis na same udka, dodatki myślę, że będzie łatwo dobrać ;)


SKŁADNIKI ( 4 porcje):
  • 8 udek
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
Udka nacinamy, tworząc 3 nacięcia na każdym, wkładamy je do plastikowej lub szklanej miski. Resztę składników mieszamy ze sobą tworząc marynatę. Zalewamy nią udka i wcieramy w nie, przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 
Rozgrzewamy w piekarniku grill na 220 stopni. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, zachowując resztę marynaty w misce. 
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, często przewracając i polewając marynatą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo kusząco:) już czuję ich aromat:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podsunęłaś mi idealny pomysł na jutrzejszy obiad. Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń