sobota, 13 października 2012

Bułki z czosnkiem

Pyszne, delikatnie słodkie bułeczki z aromatycznym czosnkowym nadzieniem. Najlepiej smakują ciepłe i dziwnie szybko znikają. U mnie poszły niemal, że w jeden dzień. 
Przepis pochodzi z MojeWypieki, ale trochę go zmodyfikowałam. Podaję już ten zmieniony :)



SKŁADNIKI( 8 bułeczek):
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego
do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
nadzienie:
  • 60 g miękkiego masła
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w mikserze i wyrabiamy końcówką z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrobić ręcznie, tylko ciasto na początku będzie się dosyć kleić. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części. Formujemy z nich kulki a następnie spłaszczamy i formujemy podłużne bułeczki, układając złączeniem do blachy.  Przykrywamy ponownie i zostawiamy jeszcze na pół godziny do napuszenia.
W tym czasie wszystkie elementy nadzienia miksujemy za pomocą blendera. Można też pokroić ząbki czosnku na drobno i wszystko połączyć za pomocą łyżki. Wkładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odcinamy róg.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem, nacinamy ostrym nożem i wyciskamy nadzienie wzdłuż nacięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy ciepłe.

Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. czosnek na chłodne dni jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie gorące prosto z piekarnika muszą smakować nieziemsko.Moje chlopaki bardzo lubią pieczywo czosnkowe wiec dodaje do repertuaru.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie bułki! zawsze wykupuję je ze sklepu :D chyba czas zrobić w domu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam te bułeczki, są cudowne. Ale dodatkowo chciałam napisać, że zdjęcia czosnku wyszły cudne, z resztą bułeczek też apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń