środa, 12 września 2012

Chleb Wiejski

Nie mam pomysłu na jakikolwiek wstęp, może tylko tyle, ze powracam znów do pieczenia domowego pieczywa.
Tym razem jest to chleb nie na zakwasie, ale równie smaczny z lekko wilgotnym wnętrzem i o rustykalnym charakterze.
Według mnie warty wypróbowania chleb od Liski.



SKŁADNIKI:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnie dodajemy:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
Składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera. Miksujemy do momentu, aż powstanie sprężyste i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich formujemy bochenek lub przekładamy do dwóch keksówek ( ja nie dzieliłam ciasta tylko przełożyłam do formy o długości 30 cm).
Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Studzimy na kratce.

Smacznego:)




4 komentarze:

  1. Też piekę wiejski, ale zupełnie inaczej, bo z ziemniakami. Ta wersja również mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja upiekłam ostatnio dwa chleby :) i po prostu trzeba bedzie sprobowac Twoj przepis.

    OdpowiedzUsuń