SKŁADNIKI(4-6 porcji):
- olej do wysmarowania blachy( użyłam oliwy z oliwek)
- 200 g błyskawicznych płatków owsianych
- 70 g pestek dyni
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 g miodu lub syropu z agawy( u mnie miód)
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 100 g posiekanych suszonych moreli
Natłuszczamy dużą blachę olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. W drugiej misce łączymy resztę składników oprócz moreli. Sypkie składniki wsypujemy do płynnych i mieszamy wszystko razem.
Rozprowadzamy mieszaninę na blaszce równomiernie i pieczemy przez 40 minut, stale zaglądając do granoli. Kiedy się zrumieni to musimy przemieszać ja łopatką lub drewniana łyżką, żeby się zrumieniła ze wszystkich stron.
Wyjmujemy granolę z piekarnika, studzimy i dodajemy posiekane morele.
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku. podajemy z mlekiem, jogurtem lub jemy jako przekąskę;)
Uwielbiam domową granolę. Twoja wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńTa granola kusi mnie juz od dluzszego czasu, nie wiem, dlaczego wciaz jej nie zrobilam - ale wiem jedno: teraz, kiedy zobaczylam ja u ciebie, mam ogromna ochote naprawic ten blad :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńLubię domową granolę, najlepsza z możliwych. :D
OdpowiedzUsuńapetyczne połączenie składników
OdpowiedzUsuńostatnio odkryłam jakie cuda robi z korzennymi wypiekami ziele angielskie. I wierzę Ci na słowo -ze granola musi pachnieć obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńpo prostu fantastyczna:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, szczególnie pierwsze:)) Ja nigdy nie robiłam granoli, ale też ma ją na swojej liście :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!