SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto prawdopodobnie będzie się kleić trochę, ale nie dosypujemy mąki.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm około, podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie. U mnie lukier białkowy, na 1 białko około 1 szklanki cukru pudru, chociaż ja potrzebowałam więcej.
Smacznego i Wesołych Świąt :)
Na blogach piernikowe szaleństwo. Twoje śliczne :)
OdpowiedzUsuńto były moje pierwsze pierniczki, jakie w życiu upiekłam. pyszne :)
OdpowiedzUsuń