niedziela, 25 grudnia 2011

Keks bananowo-czekoladowy

Trochę inny niż te tradycyjne świąteczne, ale równie pyszny a nawet lepszy wg mnie;) Keks znalazłam u Liski, ale wprowadziłam drobne zmiany. Utrzymuje dość długo świeżość szczelnie zapakowany. U mnie jedliśmy dopiero dzisiaj, a zrobiłam 3 dni temu. Keks jest ciężki, wilgotny i aromatycznie pachnie likierem amaretto.


SKŁADNIKI:
  • 100 g rodzynek
  • 75 ml likieru amaretto
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 100 g białej czekolady pokruszonej na małe kawałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g stopionego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 małe banany rozgniecione widelcem( masa po obraniu około 300 g)
Rodzynki umieszczamy w małym garnku, zalewamy amaretto, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę do napęcznienia rodzynek.
Mąkę, kakao, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę i sól łączymy łyżką w jednej misce.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy po jednym jajku, banany, odsączone rodzynki i mieszamy wszystko razem. Na koniec mieszamy z suchymi składnikami.

 Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Małą formę keksową o pojemności 900 g (23 cm długości) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 h 15 min. Po upieczeniu studzimy w formie, kroimy całkowicie wystudzony keks.
Najlepiej się kroi na drugi dzień lub później.

Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. wilgotny i ciężki keks.. super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny i aromatyczny! Narobiłaś mi apetytu na takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada fantastycznie, widac, ze jest bardzo wilgotny.
    Przyjemnego Swiatecznego odpoczynku! Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekne zdjecia! :)

    a ciacho musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, wygląda na taki wilgotny :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto bananowe, na pewno skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń