sobota, 24 grudnia 2011

Brownie z orzechami włoskimi

Kolejne brownie wg Nigelli Lawson. Może robię się nudna, bo ostatnio sporo piekę wg Nigelli, ale jak dla mnie ona nigdy nie będzie nudna.  To brownie jest jeszcze bardziej błotniste niż poprzednie i mega pyszne. Przepis pochodzi z książki : "Jak być domową boginią". Zmodyfikowałam go zmniejszając ilość cukru oraz przerobiłam z  prostokątnej formy 33x23 cm na okrągłą o średnicy 24 cm.




SKŁADNIKI:
  • 225 g masła
  • 225 g czekolady deserowej
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g cukru( wg oryginalnego byłoby 300 g)
  • 135 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g posiekanych orzechów włoskich
Okrągłą formę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki również. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie odstawiamy do przestygnięcia. W oddzielnej misce ucieramy jajka z cukrem i wanilią na gładką i puszystą masę. Mąkę łączymy z solą w kolejnej misce.
Teraz mieszamy masę jajeczną z roztopioną czekoladą, orzechami i mąką. Wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut. Gotowe ciasto na wierzchu jest suche i jasnobrązowe, natomiast w środku ciemne, gęste i kleiste. Brownie dopieka się jeszcze po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego;)

Źródło:



5 komentarzy:

  1. ostatnio narzekałam, ze Twoje brownie nie wygląda mokro, ale się myliłam, to jest tak mokre, ze aż ocieka czekoladą. SŁODKO!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło pyszneee, ale dodałam jeszcze rodzynki :D z TŻ mamy stwierdziliśmy że w przyszłym tygodniu troszkę zmodyfikujemy: dodamy 1 gorzką czekoladę + 1 mleczną i przełożymy bita śmietaną, idealnie do tego będzie pasować :)) Latem najlepsze będą lody bakaliowe albo śmietankowe :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło pyszneee, od siebie dodałam trochę rodzynek :) z TŻ stwierdziliśmy, że w przyszłym tygodniu troszkę je zmodyfikujemy: dodamy 1 gorzką czekoladę + 1 mleczną i przełożymy bitą śmietaną, będzie pasować idealnie :):) Latem najlepsze będzie z lodami bakaliowymi albo śmietankowymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. A Twój pomysł na modyfikację tego ciasta bardzo mi się podoba :)

      Usuń