Całkowicie zmodyfikowałam pewien przepis, i oto powstały ciasteczka. Nie widziałam jeszcze ciastek z dodatkiem chipsów bananowych, więc postanowiłam poeksperymentować. Wyszły naprawdę pyszne nie chwaląc się :)
SKŁADNIKI:
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki chipsów bananowych połamanych na małe kawałki
Masło ucieramy na gładką masę, pod koniec ucierania wsypujemy cukier. Dodajemy jajko i miksujemy, następnie resztę składników i miksujemy wszystko razem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce i i spłaszczamy np. widelcem. Ciasteczka powinny być w sporych odległościach ponieważ sporo urosną (moje się trochę pozlepiały). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15- 20 minut. Pozostawiamy chwilę na blaszce, następnie przekładamy na metalową kratkę do wystygnięcia. Na początku ciasteczka są miękkie, ale po wystudzeniu bardzo chrupiące.
Smacznego:)
też jeszcze nie dodawałam chipsów bananowych do ciastek, a banany w słodyczach uwielbiam, więc domyślam się jak pyszne muszą być takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńaa! udało Ci się! zachęciłaś mnie! <3 zrobię ciasteczka i zaniosę komu trzeba :D czuję, że będą pyszne!
OdpowiedzUsuńKupiłam kiedyś chipsy bananowe i były takie twarde, że nie nadawały się do bezpośredniej konsumpcji. Zmieliłam je więc i dodawałam do różnych wypieków, również ciasteczek. Twój sposób z połamanymi chipsami może jeszcze lepszy, bo ciasteczka przez to chrupkie się robią:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetne;)pochrupałabym takie;)
OdpowiedzUsuńChrupią i jeszcze do tego ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpochrupałabym takie z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńTeż pochrupałabym sobie takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń