środa, 26 października 2011

Cynamonowe pancakes z jabłkami

Czy ktoś z was nie lubi smaku jabłek z cynamonem?  Jabłka, cynamon i pancakes to idealne połączenie na śniadanko i nie tylko ;) Robi się je bardzo szybko i łatwo, więc nawet studenci znajdą czas. Ja jestem tego dowodem ;)



SKŁADNIKI(około 20 placuszków):


  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 małe jajka lub 2 większe
  • 1,5 szklanki mleka
  • 60 g oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki suche (5 pierwszych) łączymy ze sobą w jednym naczyniu. Jajka roztrzepujemy w innym naczyniu, dodajemy do nich mleko i olej, mieszamy razem. Następnie wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych ciągle mieszając. Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy wszystko razem.
Smażymy na suchej patelni, podajemy według upodobań. U mnie z golden syrup

Smacznego;)




2 komentarze:

  1. lubię, bardzo :) fajnie mieć pod ręką domowy golden syrup :)

    OdpowiedzUsuń