sobota, 22 października 2011

Diabełki

Z myślą o Halloween :D


SKŁADNIKI:
  • 225g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • migdały- około 3/4 szklanki
  • około 4 kostek czekolady na buźki
Wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce przez 30 minut. 
W tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.  Wyciągamy ciasto z lodówki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odstępach ( trochę urosną). W każdą kulkę wciskamy po 2 migdały. 
Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.
Czekoladę roztapiamy i robimy buźki za pomocą wykałaczki.

Smacznego;)



5 komentarzy:

  1. o diabełkach chyba nie wypada pisać, że są boskie, ale takie dokładnie są :)
    naprawdę świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! Gratuluje kreatywności!

    OdpowiedzUsuń