wtorek, 20 listopada 2012

Babeczki a'lla portugalskie

To był właśnie powód zrobienia własnego ciasta francuskiego.
Babeczkami tymi zaciekawił mnie znajomy Portugalczyk, postanowiłam poszukać przepisu w sieci i zrobić takie same. Wyszły mi bardzo dobre, ale oryginalny krem babeczek ma trochę inny smak. Zaraz po upieczeniu dałam jedną babeczkę do spróbowania temu znajomemu  i się okazało, że do oryginalnych babeczek portugalskich nie dodaje się do kremu soku z cytryny tylko samą skórkę drobno startą. Myślę, że tylko to zmieniło jego smak, następnym razem poeksperymentuję z kremem, aż mi wyjdzie taki jak oryginalny.
Przepis wzięłam z moje pasje.




SKŁADNIKI(12 sztuk):
  • ok. 400-500 g ciasta francuskiego ( użyłam domowego)
  • 250 g mleka 
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 175 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • cynamon do posypania
Formę do muffinek natłuszczamy. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 kółek o średnicy 10 cm i grubości 3 mm. Wyciętymi kółkami ciasta wykładamy formę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Wszystkie składniki oprócz laski cynamonu dokładnie miksujemy. Dodajemy laskę cynamonu i gotujemy ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem przez 18-20 minut. Gotowym kremem napełniamy babeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 25-30 minut, aż się będą złociste. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy cynamonem, pozostawiamy w foremce około 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. 
Najlepsze na ciepło;)

Smacznego:)



9 komentarzy:

  1. Ciekawie i zapewne pysznie! Mniam..........Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, chodza mi po glowie od jakiegos czasu ale lenia mam :( najlepiej by bylo gdybys mi wyslala, jesli cos zostalo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne Ci wyszły :) Fajnie że miałaś się kogo zapytać o oryginalny smak :) Ja tez następnym razem zrobię z samą skórką :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję;) Myślę że jak zrobię te wg oryginalnego przepisu to też wrzucę na bloga ;)

      Usuń
  4. Zrobiłam. Połowy już nie ma :) Tylko następnym razem dam mniej cukru, bo jak dla mnie ciut za słodkie. I babeczki zrobiłam mniejsze. Z krążków o średnicy około 8 cm. Wyszło więcej i w sam raz na 3-4 kęsy jeden :)

    OdpowiedzUsuń