Nie było mnie tu dawno, a to dlatego że pilnie uczyłam sie do obrony, a później na egzamin wstępny. Wyszło wszystko pomyślnie, ponieważ już od września/października będę pisała tutaj z mojego nowego miejsca. Dostałam się na studia magisterskie do Warszawy i to będzie moje nowe miasto. Cieszę się bardzo od piątku.
A teraz do rzeczy :)
Sezon na jogody w pełni, więc nie mogło zabraknąć jagodzianek ! Upiecznie koniecznie !
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- porcja ciasta drożdżowego słodkiego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
jagody:
- 300 g czarnych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 50 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
- 25 g cukru
- 30 g masła roztopionego
lukier:
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- około ¾ -1 szklanki cukru pudru
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujmy na prostokąt i kroimy na 16
równych kwadratów.
Jagody łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nakładamy po
kopiastej łyżce na każdą porcję ciasta. Rogi ciasta składamy po przekątnej do
środka i sklejamy tak, żeby nie było żadnego otworu na wierzchu i układamy na
balaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Roztopione masło łączymy z
cukrem i mąką, do momentu uzyskania okruchów.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem roztrzepanym z
łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i
pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce, ale nie do
całkowitego wystudzenia. Powinny być jeszcze lekko ciepłe.
W tym czasie robimy lukier ucierając sok z cytryny z cukrem
pudrem. Przestudzone jagodzianki polewamy lukrem i podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Piękne te twoje jagodzianki, pierwszy raz widzę kwadratowe, ale fantastycznie to wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam na najnowszy przepis z makaronem
Dzięki ! Dla mnie kwadratowa forma jagodzianek jest wygodniejsza przy składaniu :)
UsuńSą niesamowite! Jak ja lubię takie bogate jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńJa też, a najlepiej takie w których jest jak najmniej ciasta i mnóstwo jagód :)
UsuńCześć. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły zabawy znajdują się tutaj: https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/07/25/poznajmy-sie-lepiej-czyli-liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuń