poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniczki wg Nigelli

Święta już coraz bliżej, zapachy przypraw korzennych i pomarańczy czuć wszędzie, a pierniczki produkują się masowo. W tym roku postanowiłam wypróbować 2 rodzaje pierniczków, jeden z nich to własnie Nigelli. Bardzo pyszne pierniczki , lekko pikantne od pieprzu i o jasnym kolorze. Przepis zaczerpnęłam z książki : "Nigella Świątecznie". Nigella proponuje zrobić je za pomocą malaksera, ale ja zrobiłam je w klasyczny sposób i tak też opisałam;)



SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
  • 1-2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 100 masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka wymieszane z 4 łyżkami miodu
W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i pieprz. Dodajemy masło i cukier, rozcieramy palcami, aż całość będzie jednolita. Następnie powoli wlewamy jajka z miodem jednocześnie wyrabiając ciasto, aż składniki się połączą ( możliwe, że nie wykorzystamy całości jajek z miodem). Formujemy z ciasta 2 dyski, jeden z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. 
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 5 mm i wycinamy pierniczki, następnie zbieramy skrawki i znowu rozwałkowujemy i wycinamy. Resztę skrawków owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Wyciągamy pierwszy kawałek ciasta z lodówki i powtarzamy czynności tak jak przy poprzednim. Resztę ciasta z obu krążków zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy, aż do skończenia. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 20 minut ( moim zdaniem 10-15 wystarczy). Studzimy na kratce.

Smacznego;)



Źródło:



2 komentarze:

  1. ja kocham wszystkie pierniki, więc porywam też kilka twoich gwiazdek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigella... najlepsza kuchara na świecie :D Uwielbiam takie pierniczki na święta, cały dom nimi przesiąka i robi się taka świąteczna atmosfera...

    OdpowiedzUsuń