wtorek, 18 grudnia 2012

Pierniczki miodowe

Kolejne pierniczki jakie robiłam są ciemniejsze od poprzednich, idealnie nadają się do zrobienia domku albo choinek. Przepis na nie znalazłam w grudniowej "Kuchni". 



SKŁADNIKI:
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego(zastąpiłam innym)
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukier puder, masło, miód, jajka i przyprawy wkładamy do metalowej miski. Ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. podgrzewamy mieszając, tak aby masa się nie ścięła( temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni). Zdejmujemy z palnika, studzimy lekko. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao i sodę. Dodajemy 3/4 mieszanki do ciepłej masy i mieszamy, następnie dodajemy resztę i wyrabiamy ciasto. 
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na dobę do lodówki. 
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. 

Smacznego;)



1 komentarz:

  1. znowu takie pyszności! :) Oh.. ale mi smaka robisz :)

    OdpowiedzUsuń