piątek, 14 grudnia 2012

Chutney ananasowe...

...czyli owocowy gęsty sos na wytrawnie. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, ale trochę w nim pozmieniałam. Idealnie pasuje do burgerów, ale również do mięs i serów.
Na zdjęciu jest dodatkiem do chleba orkiszowego z długo dojrzewającym serem cheddar.



SKŁADNIKI:
  • 500 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • płaska łyżeczka przyprawy garam masala (użyłam domowej)
Wkładamy wszystkie składniki do garnka i gotujemy około godziny, aż będzie miał konsystencję dżemu.
Przekładamy do słoika i gotowe.

Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz