czwartek, 3 maja 2012

Pszenny chleb z rozmarynem

Maj zaczął nam się  bardzo słonecznie i spędzam majówkę w bardzo aktywny sposób. Bieganie, przejażdżki rowerowe, spacery to coś co lubię i zawsze na wiosnę najbardziej mi się chce robić właśnie te rzeczy. Oczywiście znajduję także czas na pieczenie chleba, bo przecież zakwas sam się nie dokarmi, a jak już go dokarmię to, aż szkoda nie upiec świeżego bochenka. Tym razem jest to wersja z rozmarynem zaczerpnięta od Liski.



SKŁADNIKI:
  • 300 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12h wcześniej )
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 400- 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub łyżka świeżego
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrabiamy, dodając stopniowo mąkę, ciasto ma być gładkie i nie klejące się do rąk. Formujemy z niego kulę i smarujemy oliwą, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrastania na około godzinę ( ma podwoić objętość). 
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i układamy na blaszce lub przekładamy ciasto do keksówki ( 20 x 10 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 
Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze na około 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Chleb skrapiamy oliwą i obsypujemy mąką (opcjonalnie).
Wkładamy bochenek do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 25-40 min, aż będzie mocno przyrumieniony.
Po upieczeniu studzimy na kratce. 

Smacznego :) 






9 komentarzy:

  1. CHlebek super :) Najbardziej lubię takie z foremki . Spacery i przejażdżki rowerem ?? Jestem za! :)
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Też spędziłam majówkę aktywnie, więc popieram :)
    Uwielbiam chleby z ziołami, a rozmaryn jest niezwykle aromatyczny, więc świetnie się do tego nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda pysznie i pięknie wypieczony, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chleb wygląda wspaniale! i tak pewnie też smakuje :) a rowerowanie - sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia i ślicznie wygląda ten chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb wygląda wspaniale, a przy tak aktywnym trybie spędzania wolnego czasu, nawet wcinanie chleba nie przeszkadza. Uwielbiam domowe, świeże i pachnące wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek! Apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak kawał domowego chlebka! DO tego świeże masło i niczego więcej nie potrzeba! :)

    OdpowiedzUsuń