poniedziałek, 21 maja 2012

Rustykalny chleb z czosnkiem

W końcu pogoda dopisuje, słońce świeci. Miejmy nadzieję, że na dłużej, bo planuję jakąś rowerową wyprawę sobie urządzić. A w chłodne dni piekę, gotuję, żeby całkowicie nie zwariować od tej ponurej pogody. Miedzy innymi upiekłam ten chlebek o bardzo rustykalnym wyglądzie, z nieregularnymi dziurkami, z grubą i twardą skórką, oraz delikatnym aromacie czosnku, który jest prawie niewyczuwalny. Chleb bardzo polecam, jest jednym z lepszych jakie upiekłam do tej pory. Przepis znalazłam na blogu Liski, ale wprowadziłam drobne zmiany.



SKŁADNIKI (2 bochenki):

biga:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
  • 5 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 główki pieczonego czosnku
  • biga
Składniki bigi mieszamy w misce i zostawiamy zakryte folią na 12 h w temperaturze pokojowej.
Następnie dodajemy do niej wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie ( ciasto będzie dość luźne i może się delikatnie kleić). Gdy będzie już dobrze wyrobione, wkładamy je do miski wysmarowanej oliwą i obtaczamy całe w oliwie, zostawiamy przykryte folią spożywczą na 1-1,5h do wyrośnięcia. 
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy bochenek, obtaczamy w mące i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 1h do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy 25-30 minut. 
Studzimy na kratce.

Smacznego :)



20 komentarzy:

  1. Rewelacja! Tak wygląda właśnie prawdziwy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudny :) Przepiękny bochen Ci wyszedł. A dodatek czosnku z pewnością nadaje mu cudowny smak i aromat.
    Miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Tobie również miłego poniedziałku życzę :)

      Usuń
  3. jak czosnkowy to biorę pół bochenka:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny chlebek! I jaka skórka chrupiąca! Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny!!! absolutnie idealny i piękny :) Muszę sięgnąc po swój zakwas chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek, cudowna skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały! a skórka jak dla mnie idealna - lubię te grubsze i pięknie przypieczone

    OdpowiedzUsuń
  8. taki to bym nie tylko przy słonecznej pogodzie jadła. Piękne zdjęcia, aż poczuć można przez chwilę zapach świeżego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy przepis:) a chleb wyszedł piękny .... uwielbiam taką popękaną skórke:)

    OdpowiedzUsuń
  10. chleb z czosnkiem jest pyszny i zdrowy-uwielbiam go!:)
    buziaki
    \ps obserwuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że blog się podoba :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  11. taki wygląd jest najbardziej kuszący- chrupka skórka, nieregularny, pełen niespodzianek i zapewne o obłędnym zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chleb i czosnek - cóż może być pyszniejszego!?
    Wygląda przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Coraz to piękniejsze chlebki u Ciebie:) A ja tak ostatnio się opuściłam w pieczeniu pieczywa:/ muszę znowu coś od Ciebie podpatrzeć i zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachwycający chlebek! Już czuję jego zapach:)

    OdpowiedzUsuń