środa, 30 maja 2012

Masa marcepanowa

Nie wiedziałam, że to takie proste dopóki nie wypatrzyłam przepisu tutaj. Akurat potrzebna mi była do prezentu na Dzień Mamy, ale o tym później. Teraz zapraszam na marcepan ;) 
Zdjęcie robione na szybko, ale szkoda było mi nie wstawić przepisu. 


SKŁADNIKI( 540 g masy):
  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej( lub amaretto, ja własnie nim zastąpiłam)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Migdały wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na co najmniej 5 minut. Po tym czasie skórka powinna ładnie odchodzić, a jeżeli nie to powtarzamy czynność z gorącą wodą. Obrane migdały osuszamy na ściereczce.
Następnie mielimy je w malakserze lub za pomocą blendera na gładką masę, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały powinny być lekko tłuste i dać się zagniatać, chociaż mogą się lekko kruszyć.
Do migdałów dodajemy resztę składników i mielimy ponownie, aż powstanie na m zwarta kula masy marcepanowej, w razie potrzeby dolewamy więcej wody różanej lub amaretto.
Przechowujemy szczelnie zamkniętą w lodówce przez kilka tygodni.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Super przepis! zapisane do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najgorsze w tym wszystkim to obieranie migdałów, ale dla marcepanu warto się pomęczyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis! Podpowiem jeszcze, że aby skórka odchodziła bez problemów migdały należy przelać zimną wodą po tym jak się pomoczą we wrzątku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego to nie wiedziałam, ale i tak nie miałam problemów z obraniem, bo skórka się po prostu ślizgała;)

      Usuń
  4. a ja myślałam, że zrobienie takiej masy jest bardzo trudne... fajne zdjęcia w Twoim blogu:)

    OdpowiedzUsuń