wtorek, 1 listopada 2011

Błoto z Mississippi

Mało apetyczna nazwa prawda?;>
Jest to kolejne z mega czekoladowych ciast, chociaż dzięki kremówce bez cukru nie jest tak zamulające ;)


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 140 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
nadzienie:
  • 175 g masła 
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 białka jajek
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g czekolady
na wierzch:
  • 400 g śmietanki 30 %
  • skrawki czekolady
Najpierw przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy razem z kakao do jednej miski, dodajemy tłuszcz i wcieramy palcami. Następnie dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy powstałą kulę folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 15 minut. 
Po tym czasie wlepiamy ciasto w wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę( 24 cm). Pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Białka z jajkami lekko ubijamy w jednym naczyniu, następnie w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka dalej ucierając, a następnie kakao.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy jajecznej.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy całość w 160 stopniach przez około 40-45 minut.
Studzimy całkowicie.
Tuz przed podaniem na błotny placek wykładamy ubitą śmietankę i przybieramy płatkami i skrawkami czekolady.

Smacznego;
Źródło:

5 komentarzy:

  1. Jeśli mocno czekoladowe to biorę w całości ;) Fantastycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak czekoladowa chmura nigelli

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie kocham Missisipi Mud Pie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to ciasto już w kilku wersjach, dla mnie jest doskonałe :))

    OdpowiedzUsuń