Jest to kolejne z mega czekoladowych ciast, chociaż dzięki kremówce bez cukru nie jest tak zamulające ;)
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 140 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
nadzienie:
- 175 g masła
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 białka jajek
- 4 łyżki kakao
- 150 g czekolady
na wierzch:
- 400 g śmietanki 30 %
- skrawki czekolady
Najpierw przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy razem z kakao do jednej miski, dodajemy tłuszcz i wcieramy palcami. Następnie dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy powstałą kulę folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 15 minut.
Po tym czasie wlepiamy ciasto w wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę( 24 cm). Pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Białka z jajkami lekko ubijamy w jednym naczyniu, następnie w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka dalej ucierając, a następnie kakao.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy jajecznej.
Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy całość w 160 stopniach przez około 40-45 minut.
Studzimy całkowicie.
Tuz przed podaniem na błotny placek wykładamy ubitą śmietankę i przybieramy płatkami i skrawkami czekolady.
Smacznego;
Źródło:
Jeśli mocno czekoladowe to biorę w całości ;) Fantastycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda jak czekoladowa chmura nigelli
OdpowiedzUsuńAbsolutnie kocham Missisipi Mud Pie!
OdpowiedzUsuńMam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już w kilku wersjach, dla mnie jest doskonałe :))
OdpowiedzUsuń