piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Prościej być nie może. Drożdżowe, rabarbar i kruszonka to dla mnie klasyka i to jaka pyszna. 

Przepis na to ciasto i inne drożdżowe wypieki znajduje się w Magazynie Aromat w artykule o cieście drożdżowym. Odsyłam was tam po więcej inspiracji ! :)


SKŁADNIKI:


kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej/orkiszowej jasnego
  • 50 g cukru
  • 60 g masła roztopionego

Wyrośnięte ciasto wykładamy równomiernie do prostokątnej formy 20 x 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką ryżową. Rabarbar kroimy w 1-centymetrowe kawałki i układamy na cieście. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Roztopione masło łączymy z cukrem i mąką, do momentu uzyskania kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięty placek posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Lekko studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego !




2 komentarze:

  1. Kocham ciasto drożdżowe z kruszonką! A rabarbar jest wprost stworzony dla takiego wypieku ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń