Prościej być nie może. Drożdżowe, rabarbar i kruszonka to dla mnie klasyka i to jaka pyszna.
Przepis na to ciasto i inne drożdżowe wypieki znajduje się w Magazynie Aromat w artykule o cieście drożdżowym. Odsyłam was tam po więcej inspiracji ! :)
- porcja ciasta drożdżowego słodkiego
- ½ kg obranego rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej/orkiszowej jasnego
- 50 g cukru
- 60 g masła roztopionego
Wyrośnięte ciasto wykładamy równomiernie do prostokątnej
formy 20 x 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką ryżową. Rabarbar kroimy w
1-centymetrowe kawałki i układamy na cieście. Zostawiamy do wyrośnięcia na
około 30 minut.
W międzyczasie robimy kruszonkę. Roztopione masło łączymy z
cukrem i mąką, do momentu uzyskania kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięty placek posypujemy kruszonką i wkładamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, aż kruszonka się
przyrumieni. Lekko studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego !
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto drożdżowe z kruszonką! A rabarbar jest wprost stworzony dla takiego wypieku ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/