Dziś przedstawiam Wam tartę bardzo delikatną w smaku z łososiem i szpinakiem. Skorzystałam z przepisu Kwestii Smaku i do sosu według jej receptury na pewno będę wracała wymieniając tylko farsz. Jest on pomiędzy sosem beszamelowym, a tym śmietanowo - jajcznym i smakuje świetnie.
Ciasto natomiast zrobiłam bazując na recepturze Jamiego Oliviera, który dodaje do niego starty cheddar i zioła .
Chyba właśnie znalazlam swoj ulubiony sos i ciasto do tarty :)
SKŁADNIKI (6-8 porcji, forma do tarty o średnicy 28 cm):
ciasto:
- 250 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (lub pół na pół z razową)
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 25 g sera cheddar, drobno startego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mleka
- opcjonalnie: szczypta tymianku i rozmarynu
- olej do wysmarowania formy
- mąka ryżowa do wysypania formy
sos:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej/orkiszowej
- 500 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki startego pramezanu (lub innego twardego sera)
- sól morska i świeżo mielony pieprz
farsz:
- 400 g świeżego szpinaku
- 400 g filetów z łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Zimne masło, mąkę, cheddar i sól siekamy nożem, aż całość będzie w formie okruchów. Następnie dodajemy roztrzepane jajko z mlekiem i ewentualnie rozmaryn oraz tymianek, zagniatamy szybko ciasto. Kulę ciasta spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie smarujemy formę olejem i wysypujemy mąką ryżową. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim tarte. Ponownie umieszczamy je w lodówce na minimum 30 minut, a nawet na całą noc.
Piekanik nagrzewamy do 190 stoni.
Na cieście umieszczamy papier do pieczenia i umieszczamy na nim specjalne obciążenie, ewentualnie suchy groch lub ciecierzyce. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.
Następnie robimy sos. W garnku umieszczamy masło i roztapiamy je na malym ogniu. Dodajemy mąkę i smażymy przez minutę ciągle mieszając. Następnie stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnie na koniec doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Do gotowego sosu dodajemy śmietankę oraz starty parmezan i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny sos mieszamy z roztrzepanym jajkiem.
Filet z łososia oczyszczamy z ości, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i grilujemy z obu stron uważając, żeby nie przesuszyć ryby.
Szpinak płuczemy i odrywamy od niego grube łodyżki. Rozgrzewamy dużą patelnie i wkładamy całość. Smażymy do momentu aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na upieczony spód układamy łososia i szpinak, a całość zalewamy sosem. Umieszamy tarte w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Podajemy np. z różnymi sałatami z winegretem.
Smacznego !
W tym czasie smarujemy formę olejem i wysypujemy mąką ryżową. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim tarte. Ponownie umieszczamy je w lodówce na minimum 30 minut, a nawet na całą noc.
Piekanik nagrzewamy do 190 stoni.
Na cieście umieszczamy papier do pieczenia i umieszczamy na nim specjalne obciążenie, ewentualnie suchy groch lub ciecierzyce. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.
Następnie robimy sos. W garnku umieszczamy masło i roztapiamy je na malym ogniu. Dodajemy mąkę i smażymy przez minutę ciągle mieszając. Następnie stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnie na koniec doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Do gotowego sosu dodajemy śmietankę oraz starty parmezan i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny sos mieszamy z roztrzepanym jajkiem.
Filet z łososia oczyszczamy z ości, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i grilujemy z obu stron uważając, żeby nie przesuszyć ryby.
Szpinak płuczemy i odrywamy od niego grube łodyżki. Rozgrzewamy dużą patelnie i wkładamy całość. Smażymy do momentu aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na upieczony spód układamy łososia i szpinak, a całość zalewamy sosem. Umieszamy tarte w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Podajemy np. z różnymi sałatami z winegretem.
Smacznego !
robiłam podobną tartę ze szparagami - dodatek cheddara rządzi :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. Ciasto kruche z cheddarem jest dużo smaczniejsze:)
UsuńTo ciasto z dodatkiem cheddara musi być bardzo smaczne, zresztą cała tarta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń