poniedziałek, 11 maja 2015

Rabarbar pod kruchym ciastem

W tym przepisie owoce nie są pod tradycyjną kruszonką na bazie masła, tylko na ubitej śmietance. Dzięki niej jest niezwykle lekkie. 
Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią" do ktorej wracam co jakiś czas. Oczywiście zmodyfikowałam go trochę zmniejszając ilość cukru. Uważam, że większa jego ilość zabiłaby przyjemną kwasowość rabarbaru. Tak jest idealnie.


SKŁADNIKI (8 porcji):

wypełnienie:
  • 650 g pokrojonego rabarbaru w 2-3 cm kawałki
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g masła pokrojonego w plasterki + trochę do wysmarowania formy
ciasto:
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml chlodzonej śmietanki 30%
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. I wstawiamy do środka pustą blachę, ponieważ owoce mogą lekko wypływać podczas pieczenia. Duże naczynie żaroodporne lub 8 kokilek smarujemy masłem.
Rabarbar rozkładamy na dnie naczynia/kokilek, posypujemy warstwą cukru i układamy na wierzchu plasterki masła. 
Przygotowujemy teraz ciasto. Śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Mąkę łączymy z cukrem i solą, a następnie delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką. Lepkie ciasto ukladamy równomiernie na owocach. Wstawiamy naczynie/kokilki do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w naczyniu żaroodpornym lub około 35 w kokilkach, Ciasto powinno być złociste. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez niczego. Fajną opcją do podania będzie bita śmietana, lody waniliowe lub sos mleczno-jajeczny custard

Smacznego !





2 komentarze: