Drożdżówki pieczone specjalnie na piknik.
Las, jezioro, cisza, spokój, słońce i mnóstwo prostych piknikowych pomysłów w tym moje drożdżówki. Wyobraźcie sobie tę scenerię i dodajcie do tego klimat retro.
Niedlugo opowiem Wam więcej o tym w jakim celu odbył się ten piknik. Zorganizowałyśmy go wspólnie z lubelskimi blogerkami w ramach pewnego projektu.
A teraz podaję przepis na pyszne drożdżówki.
SKŁADNIKI (16 drożdżowek):
- około 3-4 łodygi obranego rabarbaru
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka, do posmarowania
ciasto:
- 400 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 16 g świeżych drożdży (8 g suchych)
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
budyń:
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 laski wanili
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
kruszonka:
- 50 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
- 25 g cukru
- 30 g roztopionego masła
Wykładamy ciasto na oprószony mąka blat i zaczynamy zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastycznie, nieklejące się do rąk. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić objętość.
W tym czasie, gdy ciasto rośnie gotujemy budyń. 3/4 szklanki mleka, ziarenka z 1/2 laski wanilii, masło oraz cukier gotujemy w rondelku. Pozostałą część mleka łączymy za pomocą miksera lub trzepaczki z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy tę mieszankę i zmniejszamy ogień. Gotujemy ciągle mieszając około minuty, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, żeby
powietrze z niego uciekło. Dzielimy je na 16 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę, spłaszczamy i robimy na środku wgłębienie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy drożdżówki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. W miejsce wgłębienia nakładamy po łyżce budyniu i kilka kawałków pokrojonego w 1-2 cm części rabarbaru. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
W tym czasie robimy kruszonkę łącząc wszystkie składniki, a następnie posypujemy ją drożdżówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte bułeczki. Pieczemy około 25-30 minut.
Smacznego !
porwałabym taką drożdżóweczkę :)
OdpowiedzUsuń