czwartek, 28 maja 2015

Drożdżowki z budyniem waniliowym i rabarbarem

Drożdżówki pieczone specjalnie na piknik. 
Las, jezioro, cisza, spokój, słońce i mnóstwo prostych piknikowych pomysłów w tym moje drożdżówki. Wyobraźcie sobie tę scenerię i dodajcie do tego klimat retro. 
Niedlugo opowiem Wam więcej o tym w jakim celu odbył się ten piknik. Zorganizowałyśmy go wspólnie z lubelskimi blogerkami w ramach pewnego projektu. 
A teraz podaję przepis na pyszne drożdżówki.


SKŁADNIKI (16 drożdżowek):
  • około 3-4 łodygi obranego rabarbaru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka, do posmarowania
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 16 g świeżych drożdży (8 g suchych)
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
budyń:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 laski wanili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 25 g cukru
  • 30 g roztopionego masła
 Jeżeli używamy świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn, a jeżeli suchych to mieszamy je od razu z mąką. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Łączymy resztę składników z zaczynem. 
Wykładamy ciasto na oprószony mąka blat i zaczynamy zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastycznie, nieklejące się do rąk. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić objętość. 
W tym czasie, gdy ciasto rośnie gotujemy budyń. 3/4 szklanki mleka, ziarenka z 1/2 laski wanilii, masło oraz cukier gotujemy w rondelku. Pozostałą część mleka łączymy za pomocą miksera lub trzepaczki z mąką ziemniaczaną i  żółtkiem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy tę mieszankę i zmniejszamy ogień. Gotujemy ciągle mieszając około minuty, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, żeby powietrze z niego uciekło. Dzielimy je na 16 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę, spłaszczamy i robimy na środku wgłębienie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy drożdżówki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. W miejsce wgłębienia nakładamy po łyżce budyniu i kilka kawałków pokrojonego w 1-2 cm części rabarbaru. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. 
W tym czasie robimy kruszonkę łącząc wszystkie składniki, a następnie posypujemy ją drożdżówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte bułeczki. Pieczemy około 25-30 minut. 

Smacznego !











1 komentarz: