poniedziałek, 4 maja 2015

Maślane babeczki z mascarpone i granatem

Pomysł na babeczki wpadł mi do głowy już dawno. Co więcej babeczki zdążyły zdobyć już swoich wielbicieli. Dlatego też aktualizuję przepis oraz zdjęcia, bo w międzyczasie zdążylam go ulepszyć. 
Za pomoc w sesji zdjęciowej dziękuję cudownej Anii, bo to własnie jej dłonie są na zdjęciach. Fotografowałyśmy babeczki i siebie nawzajem. 


SKŁADNIKI( 12 babeczek):
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka "0"
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g ziarenek owocu granatu
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło z cukrem ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek, sodę, sól, ekstrakt waniliowy oraz mleko i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy 100 g owocu granatu i łączymy z ciastem. 
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. 
Po wyjęciu całkowicie studzimy na kratce.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym i smarujemy wierzch babeczek, następnie dekorujemy je resztą granatu. 
Najlepiej smakują schłodzone w lodówce.

Smacznego!





1 komentarz: