Kiedyś już piekłam chleb Tartine z dynią, ale ostatnio wypróbowałam inne proporcję, dzięki czemu chleb jest bardziej puszysty i lepiej wyrośnięty.
Ostatnio piekę chleby tylko na mące orkiszowej więc taką podaję w przepisie, ale spokojnie możecie zamienić na pszenną jeżeli chcecie.
SKŁADNIKI( 2 bochenki) :
- 200 g levain wyrośniętego
- 500 g puree dyniowego
- 500 g wody (lub mniej w zależności od konsystencji pulpy dyniowej)
- 500 g mąki orkiszowej jasnej i 500 g mąki orkiszowej razowej ( lub 900 g jasnej i 100 razowej, możecie zmieniać proporcje)
- garść uprażonych ziaren słonecznika i garść uprażonych pestek dyni
- 20 g soli morskiej
Postępujemy identycznie jak przy klasycznym Tartine Bread.
wygląda naprawdę zacnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały!:-)
OdpowiedzUsuńAleż on wspaniale wygląda! Bardzo dorodny bochenek :)
OdpowiedzUsuń