poniedziałek, 5 stycznia 2015

Chleb tostowy

Ostatnio przeglądałam swój blog i wpadłam na pewien pomysł. Uaktualnić niektóre przepisy, ponieważ uważam, że część starych przepisów zasługuje na lepsze ujęcia. 
Na pierwszy rzut idzie chleb tostowy i od dzisiaj co jakiś czas będą się pojawiały takie aktualizacje.
Wracając do chleba, jest on banalnie prosty i o wiele smaczniejszy od tych sklepowych, Jego skład również jest dużo krótszy.
Przepis zaczerpnęłam z Pracownia Wypieków.  



SKŁADNIKI:
  • 540 g mąki pszennej chlebowej lub orkiszowej jasnej
  • 310-320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • czubata łyżka miękkiego masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera. Gładkie i wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta podłużny bochenek i przekładamy do formy keksowej długości 30 cm wysmarowanej olejem roślinnym i wysypanej mąką ryżową. Spryskujemy wierzch olejem, przykrywamy folią i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Na dno piekarnika wysypujemy 1/2 szklanki kostek lodu i wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia, po czym wyjmujemy z formy i dopiekamy jeszcze 10-15 min. Studzimy na kratce.

Smacznego;)


1 komentarz: