piątek, 9 stycznia 2015

Pomysły na Tartine Bread : z dynią

Kiedyś już piekłam chleb Tartine z dynią, ale ostatnio wypróbowałam inne proporcję, dzięki czemu chleb jest bardziej puszysty i lepiej wyrośnięty.
Ostatnio piekę chleby tylko na mące orkiszowej więc taką podaję w przepisie, ale spokojnie możecie zamienić na pszenną jeżeli chcecie. 


SKŁADNIKI( 2 bochenki) :
  • 200 g levain wyrośniętego
  • 500 g puree dyniowego
  • 500 g wody (lub mniej w zależności od konsystencji pulpy dyniowej)
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej i 500 g mąki orkiszowej razowej ( lub 900 g  jasnej i 100 razowej, możecie zmieniać proporcje)
  • garść uprażonych ziaren słonecznika i garść uprażonych pestek dyni
  • 20 g soli morskiej
Postępujemy identycznie jak przy klasycznym Tartine Bread.

Smacznego:)




4 komentarze: