środa, 26 lutego 2014

Pasta z białej fasoli

Ta pasta jest pyszna, moim zdaniem przebiła nawet hummus który tak uwielbiam.
Korzystałam z tego przepisu od Liski.

Wiem, że ostatnio rzadko tu jestem, ale niedługo nadrobię. Obiecuję :)



SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżeczka kminku, również uprażonego
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub szczypta suszonego tymianku)
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 30-40 ml oleju (może być dowolny, ja użyłam akurat słonecznikowego, ale lniany, rzepakowy czy nawet oliwa z oliwek też się sprawdzą)
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
Wszystkie składniki oprócz jogurtu miksujemy, dodajemy jogurt i mieszamy. Jeśli pasta jest za gęsta możemy dodać więcej jogurtu lub w wody pozostałej po ugotowaniu fasoli. 
Pastę podajemy posypaną uprażonym sezamem i papryką. 

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Wypróbuję! :) Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń