czwartek, 20 lutego 2014

Cebularze z kminkiem

Te cebularze są bardzo smaczne, choć nie przypominają w smaku tych lubelskich. Cebulka jest tu bardziej słodka z nutą kminku i majeranku, a ciasto bardziej maślane. Pyszne są, ale te klasyczne lubelskie z dodatkiem maku na lekkim drożdżowym cieście też muszę w końcu upiec :)
Ten przepis znalazłam w Pracowni Wypieków.



SKŁADNIKI:

 zaczyn:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
ciasto:
  • 120 g masła ( w oryginale 60 g masła i 60 g margaryny)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-6 łyżek mleka
farsz:
  • 1/2 kg cebuli
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
Najpierw robimy farsz: cebule drobno siekamy i wkładamy na patelnie. Dodajemy olej, przyprawy i odstawiamy na 30 minut. Następnie powoli podgrzewamy cebulę przez około 10-15 minut, aż będzie miękka, ale nie brązowa. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże kruszymy i dodajemy do nich cukier, a gdy zrobią się płynne to dodajemy łyżkę mąki i mleka. Mieszamy i zostawiamy na około 15 minut, żeby zaczęły pracować.
Po tym czasie zaczyn łączymy z pozostałym mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Zagniatamy ciasto powoli dosypując mąkę, a na końcu dodając masło. Wyrobione gładkie ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie formujemy z ciasta placuszki z wgłębieniami, smarujemy białkiem i nakładamy spore porcje farszu cebulowego. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
Wkładamy wyrośnięte cebularze do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. 

Smacznego :)

2 komentarze: