sobota, 1 lutego 2014

Muffinki gruszkowe

Chyba jestem zadowolona ze zdjęć, tych właśnie.
Ale może pozwolę, że to Wy ocenicie:)

Dzisiaj krótko tylko muffinkach, z książki przecudnej Sophie Dahl. Są to muffinki takie śniadaniowe, proste, z miodem zamiast cukru. Nam bardzo smakowały. Spróbujecie? :)





SKŁADNIKI:
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 145 g mąki orkiszowej ( ja dałam pszenną )
  • 150 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 225 g puree gruszkowego (można zrobić samemu podgrzewając obrane i zmiksowane gruszki, aż staną się gęste)
  • białko z 4 jajek, lekko ubite
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 240 g miodu 
  • 1 twarda gruszka obrana i pokrojona w kostkę + jedna gruszka ze skórką pokrojona w wieksze kawałki do dekoracji
  • 110 g rodzynek
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub tak jak ja pogniecionymi kawałkami papieru do pieczenia, albo po prostu smarujemy tylko tłuszczem.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy.
Po środku robimy wgłębienie i dodajemy płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Delikatnie wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy ciasto do foremek do 2/3 wysokości i wbijamy w każdą kawałek gruszki.  Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, aż muffinki będą rumiane z wierzchu. Najlepsze na ciepło.

Smacznego :)



Źródło:

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wypieki słodzone miodem, choć zawsze żałuję, że to takie marnotrawienie jego właściwości prozdrowotnych. Ale coś za coś, smak jest nie do podrobienia :) w połączeniu z imbirem zachwyca, nie wątpię, że w przypadku Twoich babeczek jest tak samo.
    Nie ma w nich żadnego tłuszczu?
    A zdjęcia piękne, o tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie bez tłuszczu są :) Cieszę się, że zdjęcia się podobają :)

      Usuń