sobota, 2 lutego 2013

Babka limonkowa z białą czekoladą

W tym roku jakoś wolniej  zaczęłam "blogowanie", może dlatego, że bardziej zajęłam się studiami.
Nie obiecuję, że się poprawię i będę częściej wstawiała nowe posty, bo wiem, że to nie zawsze wychodzi. 
A z racji tego, że ostatnio mało piekę nowych ciast i na moim blogu pojawiają się wpisy przeważnie z pieczywem to upiekłam pyszną babkę, pachnącą limonką z kwaskowatym lukrem. Bardzo polecam;)




SKŁADNIKI:
  • 150 g grubo pokrojonej białej czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki drobno startej skórki z limonki
  • 3 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 60 ml mleka
polewa:
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka startej skorki z limonki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Smarujemy masłem i oprószamy mąką formę na babkę o średnicy 23 cm ( ja użyłam o średnicy 20 cm plus 4 babeczki). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy, żeby przestygła.  
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej ucieramy za pomocą miksera na średnich obrotach masło, cukier i skórkę z limonki, aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mikser nastawiamy na niskie obroty i dodajemy powoli do ciasta rozpuszczoną czekoladę i mieszankę mączną na przemian z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i za pomocą gumowej szpatułki mieszamy delikatnie z ciastem. Przekładamy do formy i pieczemy 40-50 minut. 
Gotowe ciasto zostawiamy na 10 minut w formie, następnie studzimy na kratce. Gdy jest już wystudzone, robimy polewę. Masło, skórkę z limonki i cukier puder mieszamy razem, następnie dolewamy sok z limonki i  mieszamy, aż lukier będzie gładki. Polewamy nim ciasto.

Smacznego;)






Źródło:

4 komentarze:

  1. Za białą czekoladą akurat nie przepadam, ale do tej babki pasuje na pewno idealnie. Musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, dostojnie, pięknie. Takie babki lubie, cytrynowe, limonkowe i do tego biała czekolada mniam, czego można chcieć więcej od babki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie - musiała pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń