niedziela, 24 lutego 2013

Nietypowe precle...

...bo z ciasta na podpłomyki. Można powiedzieć, że taki mój mały eksperyment. Nie wyszły bardzo kruche, bo moje precle były dość spore, ale jeżeli zrobicie takie malutkie to będą kruche;)
Skorzystałam z tego przepisu na ciasto. 


SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub pół zwykłej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100-125 ml wody
  • dodatkowo: jedno jajko roztrzepane + sól, mak, sezam itp.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz wodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Dzielimy je na około 20 części, z każdej formujemy rulonik i składamy w precelka.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W czasie gdy będzie się nagrzewał, precelki smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.

Smacznego:)



5 komentarzy: