czwartek, 7 lutego 2013

Krem limonkowy (lime curd)

Kwaśno-słodki krem, bardzo aromatyczny przez dodatek startej skórki z limonki. Już dzisiaj go wykorzystam, a do czego to będzie niespodzianka. Mam pewną wizję i muszę ją zrealizować, mam nadzieję, że będzie smacznie;)




SKŁADNIKI:
  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  • 75 g drobnego cukru
  • 125 ml soku z limonki (z około 4 owoców)
  • skórka otarta z jednej limonki
Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy resztę składników i gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do słoika lub od razu wykorzystujemy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego;)


Źródło:




8 komentarzy:

  1. Zawsze widząc go na blogach planuję, że zrobię, a potem... zapominam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ciekawa jestem do czego go wykorzystasz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to już został wykorzystany;) Przepis pojawi się jutro ;)

      Usuń
  3. Robiłam taki niedawno, boski jest!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy konsystencja tego kremu nadaje się, by przełożyć nim ciasto :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak, ale będzie dość kwaśne;) Zawsze można go zmiksować z ubitą kremówką lub serkiem mascarpone, jeżeli wolisz delikatniejsze smaki;)

      Usuń