poniedziałek, 4 lutego 2013

Makaron ladacznic...

...czyli Pasta puttanesca. Bardzo ciekawy sposób na penne od Sophie Dahl i z jeszcze ciekawszą nazwą :)
Jeden z pyszniejszych makaronów jakie jadłam, zachęcam do spróbowania.


SKŁADNIKI(2 porcje):
  • 200 g makaronu penne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • 1/2 świeżej czerwonej chilli bez nasion, posiekanej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 4 fileciki anchois
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku ( w oryginale była natka pietruszki )
Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek z chilii, aż się zeszklą, ale czosnek nie może się przypalić. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu. Anchois ucieramy z łyżką oliwy na pastę i dodajemy do sosu i dusimy około 20 minut. 
W tym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, aż będzie all dente. 
Do sosu dodajemy oliwki, a następnie makaron i mieszamy razem. Podajemy posypane dużą ilością szczypiorku (lub natki pietruszki).

Smacznego;)



Źródło:

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować to danie, wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń