sobota, 28 marca 2015

Najlepsze kluski śląskie

Idealne ciasto na kluski śląskie ! Przepis z kwestii smaku.
Natomiast pomysł na sos z KUKBUKa. 
Jest on na bazie sera z niebieską pleśnią i skarmelizowanej cebulki. Na wierzch trochę świeżego tymianku. Połączenie przepyszne. Spróbujcie !




SKŁADNIKI (8 porcji):

kluski:

  • 2 kg ziemniaków
  • 16 łyżek mąki ziemniaczanej

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • duża szczypta pieprzu, świeżo mielonego
Ziemniaki obieramy i gotujemy je w osolonej wodzie, aż będa miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie je odcedzamy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. 
Zostawiamy je bez przykrycia do całkowitego ostudzenia i ewentualnie solimy do smaku.
Wykładamy ziemniaki na posypany mąką ziemniaczaną blat kuchenny, robimy wgłębienie i wsypujemy 14 łyżek mąki ziemniaczanej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując resztą mąki w razie potrzeby. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy wałek. Odcinamy 3-4 cm kawałki ciasta, formujemy z nich kulki i palcem lub łyżką robimy dziurkę w środku. 
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy tylko woda zacznie się gotować wkładamy pierwszą partię klusek. Wyławiamy je łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Tak samo postępujemy z resztą klusek. 
W między czasie robimy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Na glębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy cebulę, czosnek oraz listki i gałązki tymianku. Calość podsmażamy aż cebula i czosnek zaczną się rumienić. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową i wino. Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Sok z cytryny łączymy dokładnie ze śmietanką i wlewamy na patelnie. Podgrzewamy i wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Gotujemy ciągle mieszając do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz tymiankiem. 
Podajemy gorące kluski polane sosem i ze świeżym tymiankiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz