piątek, 6 marca 2015

Bułki do burgerów

Miękkie, maślane bułki hamburgerowe. Super sprawdzają się do burgerów i nie tylko.
 Przepis z White Plate



SKŁADNIKI (około 8 bułek):
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z jedną łyżką mleka
  • do posypania: sezam
Wodę, mleko, masło i cukier umieszczamy w jednej misce i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Następnie dodajemy jajko, sól, drożdże i połowę mąki. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo resztę mąki, aż będzie elastyczne i nieklejące. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrastania.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy z każdej okrągłą bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 13-15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz