piątek, 17 października 2014

Placki jaglane z dynią

Dynia! w końcu <3
I będzie jeszcze więcej dyni, bo mam właśnie w mieszkaniu taką ważącą 40 kg aż! I 2 mniejsze: piżmową i klasyczną. 
W międzyczasie zróbcie te pyszne placuszki z jaglanej kaszy i DYNI właśnie.
Przepis znalazlam tutaj (klik). 

Swoją drogą na zdjęciach uwieczniłam moje ulubione krzesło z mieszkania. 



SKŁADNIKI (2-4 porcji):
  • 200-250 g dyni upieczonej
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 lyzki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tarce
  • szczyota cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu
  • do podania: ulubiona konfitura i np orzechy włoskie


Miksujemy za pomocą blendera upieczoną dynię, utarty imbir, kaszę jaglaną i oliwę z oliwek.
Do oddzielnej miski dodajemy 2 jajka, cukier trzcinowy i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, wanilię, szczyptę cynamonu i wcześniej zmiksowana dynię z kaszą. Miksujemy wszystko na gładko i na koniec dodajemy jogurt.
Smażymy na rozgrzanym oleju 2 minuty z każdej strony, odkladamy na papier kuchenny.
Podajemy ciepłe z ulubioną konfiturą.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. placuszki wyglądają świetnie :) już nie mogę się doczekać kolejnych dyniowych przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń