czwartek, 9 października 2014

Curry z indykiem, kukurydzą i pomidorami

Curry to danie do którego wracam co jakiś czas, jest pyszne i trudno je zepsuć. Najbardziej lubię takie z mlekiem kokosowym, bo ze śmietanką to już nie to samo. Ostatnio znalazłam przepis na Kwesti Smaku na curry z kukurydzą, indykiem, świeżymi pomidorami i oczywiście mlekiem kokosowym. Jest super! 

SKŁADNIKI ( 4 porcje):
  • 500 g piersi z indyka
  • 1 kukurydza
  • 2 świeże pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • świeże chili, drobno posiekane
  • laska cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • 200 g brązowego ryżu
marynata do indyka:
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie skladniki marynaty łączymy, opłukaną i osuszoną pierś z indyka kroimy w kostke i nacieramy marynatą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na minimum godzinę lub na noc wkładamy do lodówki. Przed smażeniem mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej. 
Kukurydzę kroimy na pół i obkrajamy z niej ziarna. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy kawałki indyka i obsmażamy ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Dodajemy do garnka przecier pomidorowy, solimy i gotujemy przez minutę. Następnie dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, cukier, laskę cynamonu i gotujemy bez przykrycia na większym ogniu przez około 20 minut, aż kukurydza i indyk będą miękkie. W międzyczasie ngotujemy ryż.
Do garnka dodajemy jeszcze pomidorym posiekane drobno chili i gotujemy na większym ogniu około 2 minuty. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem i podajemy z ryżem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz