niedziela, 1 czerwca 2014

Tartine Bread - wersja razowa

Wersję razową tartine bread robię już od kilku dobrych miesięcy. Chleb ma mniej pęcherzyków powietrza i jest bardziej ciężki, jak to razowiec. Warto również dodać do niego trochę prażonego słonecznika. Mi smakuje !


Sposób robienia jest identyczny jak przy klasycznym tartine bread tylko, że zamiast do koszyczków wkładamy uformowane bochenki do keksówek o długości 30 cm. Jeżeli chodzi o mąki to używamy 700 g mąki pszennej razowej i 300 g maki pszennej chlebowej, a ilość wody zwiększamy o 50 g. 
Po więcej szczegółów zapraszam do przepisu z którego korzystałam na Moje Wypieki. 


Chleb można zrobić również na mące orkiszowej, postępując identycznie. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć efekty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz