środa, 12 marca 2014

Budyń jaglano - owsiany z czekoladą

Ostatnio prawie codziennie staram się włączyć w moją dietę różne kasze, a najbardziej chyba jaglaną. Jak dla mnie kasza jaglana, dobrze przyrządzona sama w sobie jest pyszna. Wystarczy tylko odrobina dobrego oleju rzepakowego lub lnianego i kilka ulubionych dodatków na wierzch i mamy pyszne zdrowe śniadanie.
Niestety mój M. krzywi się jak widzi w misce jaglaną dlatego muszę mu ją trochę inaczej, ciekawiej przemycić, tak żeby nie czuł, że to właśnie ta kasza. 
Na blogu Gotuj Zdrowo, tak jak Wam wcześniej wspominałam jest dużo przepisów na jaglaną i właśnie tam znalazłam ten budyń tylko drobne zmiany wprowadziłam jeżeli chodzi o dodatki na wierzch. 
Ogólnie mi smakował bardzo i M. również smakował co było zaskoczeniem dla mnie :)
Nie ma w nim ani grama cukru, jedynie daktyle nadają mu słodyczy, a i tak był bardzo słodki i pyszny. Polecam Wam bardzo !



SKŁADNIKI(2 porcje):
  • 8-10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (prażymy kaszę, zalewamy gorącą wodą, następnie wlewamy na sito i płuczemy bieżącą wodą. Ponownie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem 2:1, lekko solimy i ewentualnie dodajemy laskę cynamonu, wanilii lub co tam lubicie. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka)
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 8-10 daktyli bez pestek
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta kukurmy
  • 1 duża pomarańcza (najlepiej ekologiczna z niewoskowaną skórką)
  • 2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki, uprażonych
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju rzepakowego. 
W rondelu zagotowujemy wodę z mlekiem kokosowym, następnie dodajemy płatki owsiane, daktyle i ugotowaną kaszę. Gotujemy około 2-3 minuty, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kurkumę  i kardamon. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. 
Podajemy np. z plastrami pomarańczy i uprażonymi posiekanymi migdałami. 

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. takimi śniadaniami mogłabym zaczynać każdy poranek :) bardzo lubię te smaki i widzę, że dużo tu smacznych dodatków - nie mogło nie smakować świetnie! do tego zdjęcia są super :)

    OdpowiedzUsuń