środa, 19 marca 2014

Ciasto ucierane z suszoną aronią i syropem cytrynowym

Jak najprościej i jednocześnie ciekawie. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto biszkoptowe z książki Nigelli, a reszta to czysta improwizacja. Byłam po prostu ciekawa jak będzie smakowała suszona aronia w cieście. I powiem Wam, że połączenie smaczne, szczególnie z syropem cytrynowym :)




SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 240 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta i sok z jednej cytryny
  • garść suszonej aroni
  • 1 łyżka miodu
syrop:
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka miodu
Miód, sok z cytryny i aronię podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Aronia powinna trochę spęcznieć. 
Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Masło z cukrem ucieramy za pomocą miksera i dodajemy skórkę z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku i łyżce mąki ciągle ucierając. Na koniec dodajemy resztę mąki i aronię razem z powstałym syropem, delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystygnięcia w formie. 
Teraz robimy syrop: do rondelka wlewamy sok z cytryny i miód, mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. 
Ciasto nakłuwamy za pomocą patyczka drewnianego, np. takiego do szaszłyków i polewamy jeszcze ciepłym syropem.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz