Już dawno nic nie pisałam, ale mam nadzieję, że niedługo nadrobię. Nic nie obiecuję, bo studia mi nieźle dają w kość i ciągły brak czasu jakoś nie chce mnie opuścić.
Ten syrop czekoladowy zrobiłam już jakiś czas temu. Idealnie pasuje do domowego shake'a, do polania lodów i wielu innych przysmaków na słodko.
SKŁADNIKI:
- 400 g jasnego brązowego cukru
- 85 g ciemnego kakao
- 300 ml wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( w oryginale była laska wanilii)
Na średnim ogniu stawiamy podgrzewamy wodę, cukier i laskę wanilii, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Do małej miski wsypujemy kakao i wlewamy tyle syropu, żeby dało się utrzeć na pastę. Mieszamy, aż nie będzie grudek, i stopniowo dodajemy resztę syropu ciągle mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie odcedzamy syrop. Z przepisu wychodzi około 0,5 l syropu.
Smacznego:)
Źródło:
wyobrażam sobie wszystkie pyszności, do których mogłabym dodawać taki syrop :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda, napewno pyszny:D!
OdpowiedzUsuńidealny do lodów:)
OdpowiedzUsuńPrzecież takie coś to na jeden raz bym wsunęła... mniam <3
OdpowiedzUsuńPS. Pozdrawiam Bloggerkę z lubelskiego^^
Wyglada pycha i nie wydaję sie trudny do zrobienia:] kocham czekoladę i uwielbiam Twój blog:}
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, bardzo mi miło czytać takie komentarze;)
Usuńuwielbiam takie słodkości - idealne jako dodatek do owsianki albo naleśników :)
OdpowiedzUsuń