SKŁADNIKI:
- 330 g + 2 łyżki stołowe masła
- 340 g czekolady gorzkiej( w oryginale półsłodka)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru( w oryginale 1 i 3/4)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 160 g czekolady pokruszonej ( u mnie 60 g gorzkiej i 100 g białej)
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
Prostokątną formę (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubijamy jajka razem z cukrem i ekstraktem.
Do przestudzonej czekolady dodajemy masę jajeczną i łączymy za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i sól. Miksujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy pokruszona czekoladę i łączymy z ciastem.
Przelewamy całość do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy góra jest jaśniejsza, a środek ciemny i gumowy.
Jeszcze ciepłe ciasto tniemy na kwadraty i dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego;)

ciasta czekoladowe zawsze są pyszne
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj rządzi wuzetka i tort orzechowy, ale na takie brownie też bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńTakie ciężkie ciacha to ja lubię! :)
OdpowiedzUsuńJa także!
OdpowiedzUsuńwygląda na mało wilgotne. tzn moze inaczej.. wilgotne, ale nie aż tak.. chociaż nie wiem. :D wygląda pysznie, ale dałabym dodatkową porcje czoko<3 w postaci polewy! yummy!
OdpowiedzUsuńQniatan: Wierz mi, że byłoby za dużo;) I tak jest mega słodkie ;)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciastek. W ogóle anglicy bardzo zachwycają się tego rodzaju słodkościami :)
OdpowiedzUsuńmoże i tak, ale widzę, ze dałaś mniej cukru.. przez to, ze dałaś mniej, jest mniej zbite= nie wygląda na wilgotne. gdybyś dała cały cukier byłoby gliniaste, nie gumowe. tak myślę.
OdpowiedzUsuńuwielbiam Nigellę.
OdpowiedzUsuńach, jej brownie są tak niebezpiecznie czekoladowe.
Potrójnie czekoladowe? Toż to niebo dla podniebienia ;)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie zwykłe czekoladowe ciasto, a co Ty serwujesz potrójnie! czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńQniatan: Miało być takie;) Z resztą zobacz oryginał. Na górze postu jest.
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńtyle czekolady to chyba nigdy na raz w domu nie miałam :P
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmm...ale smaka sobie narobiłam :)
OdpowiedzUsuńWow...co za zdjęcia...ale kuszą! :D
OdpowiedzUsuńPotrójne? Co za rozkosz to musi być.
OdpowiedzUsuńPysznosci!!:)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Piękne, super czekoladowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńBrownie jest zawsze jednym z moich ulubionych wśród ciast, a Twoje wygląda naprawdę fantastycznie! Potrójne!
Chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem;)
Pozdrawiam ciepło!
:)
jakiego rozmiaru blachy użyć na tą przyjemność?
OdpowiedzUsuńRozmiar podany jest w przepisie;) 20 x 30 cm.
Usuńmm bajecznie czekoladowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń