SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
- 300 g marchwi startej na grubych oczkach
- 200 g ananasów z puszki w kawałkach
- 100 g rodzynek
na krem:
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego i 1/2 waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i sok z ananasów, następnie mąkę,proszek, sodę, przyprawy i aromaty nadal miksując. Na koniec dodajemy marchew, ananasy oraz rodzynki i wszystko razem mieszamy.
Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia( średnica 21 cm). Pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut, do suchego patyczka( piekłam trochę dłużej ).
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wszystkie składniki na krem łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście.
Smacznego;)
Cudne! I ma taką gładką powierzchnię :)
OdpowiedzUsuńZapisałam do wypróbowania...wygląda super:-)
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie jadlam ciasta marchewkowego! Chetnie sprobuje Twoja wersje,bo wyglada bardzo zachecajaco i calkiem zdrowo:)
OdpowiedzUsuńo mniam. uwielbiam marchewkowe!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, a wygląda przepysznie :) Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Ciacho prezentuje się wspaniale :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfantastyczne! z mąki razowej i moim ulubionym ananasem, więc zapisuję w kolejce do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta marchewkowe ! Zapisuje w kolejce, może na imprezę Andrzejkową się uda :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW tym roku pierwszy raz w życiu piekłam i jadłam ciasto marchewkowe. Jest pyszne :) Twoje prezentuje się ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! ;)
OdpowiedzUsuń