wtorek, 9 czerwca 2015

Pudding ryżowy z rabarbarem

Chociaż już są upały, to czasami zdarzy się chłodniejszy, ponury poranek. Dlatego proponuję Wam ten pyszny pudding ryżowy na śniadanie w takie dni. W połączeniu z anyżkowym rabarbarem jest wyjątkowy. 
Inspirowałam się na przepisem Sophie Dahl "Na każdą porę", ale pominęłam wodę różaną. Myślę, że i tak jest pyszny, ale możecie dodać po łyżeczce wody różanej do gotowania ryżu i rabarbaru.


SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 500 ml mleka
  • 150 g ryżu basmati
  • szczypta soli
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 80 g miodu lub syropu z agawy
rabarbar:
  • 350 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki około 2 cm
  • 125 ml wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Ryż prażymy w rondelku ze szczyptą soli i zalewamy wrzątkiem 1,5 do 1 w stosunku do ryżu. Dorzucamy korę cynamonową i gotujemy pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy często mieszając, aż będzie miękki i kremowy. Zdejmujemy z ognia i słodzimy miodem. 
W oddzielnym rondelku wkładamy wszystkie składniki na rabarbar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki. 
Pudding ryżowy nakładamy do miseczek i podajemy z anyżkowym rabarbarem na wierzchu.

Smacznego !









7 komentarzy:

  1. Wspaniałe i apetyczne. Bardzo moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny deser! a takie ryżowe smakołyki kojarzą mi się z dzieciństwem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. Ja pamietam z dzieciństwa ryż z jabłkami najbardziej :)

      Usuń
  3. W tygodniu wcześnie wychodzę z domu, więc póki co, wszystkie poranki są chłodne... Pyszne musiało być takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę dołączyć do zabawy, to zapraszam na Cherry&Cinnamon po więcej informacji :)

    OdpowiedzUsuń