Chociaż już są upały, to czasami zdarzy się chłodniejszy, ponury poranek. Dlatego proponuję Wam ten pyszny pudding ryżowy na śniadanie w takie dni. W połączeniu z anyżkowym rabarbarem jest wyjątkowy.
Inspirowałam się na przepisem Sophie Dahl "Na każdą porę", ale pominęłam wodę różaną. Myślę, że i tak jest pyszny, ale możecie dodać po łyżeczce wody różanej do gotowania ryżu i rabarbaru.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 500 ml mleka
- 150 g ryżu basmati
- szczypta soli
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 80 g miodu lub syropu z agawy
rabarbar:
- 350 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki około 2 cm
- 125 ml wody
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Ryż prażymy w rondelku ze szczyptą soli i zalewamy wrzątkiem 1,5 do 1 w stosunku do ryżu. Dorzucamy korę cynamonową i gotujemy pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy często mieszając, aż będzie miękki i kremowy. Zdejmujemy z ognia i słodzimy miodem.
W oddzielnym rondelku wkładamy wszystkie składniki na rabarbar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki.
Pudding ryżowy nakładamy do miseczek i podajemy z anyżkowym rabarbarem na wierzchu.
Smacznego !
Wspaniałe i apetyczne. Bardzo moje smaki!
OdpowiedzUsuńZjedz koniecznie ! :)
Usuńświetny deser! a takie ryżowe smakołyki kojarzą mi się z dzieciństwem!
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Ja pamietam z dzieciństwa ryż z jabłkami najbardziej :)
UsuńW tygodniu wcześnie wychodzę z domu, więc póki co, wszystkie poranki są chłodne... Pyszne musiało być takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMi smakowało bardzo ! :)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę dołączyć do zabawy, to zapraszam na Cherry&Cinnamon po więcej informacji :)
OdpowiedzUsuń