Sycące orzechowe pęczotto z pieczonymi, słodkimi warzywami korzeniowymi.
Pomysł jest mój, ale zainspirował mnie do tego pewien przepis. Właśnie na ten pyszny sos orzechowy.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1,5 szklanki pęczaku
- około 1 litr bulionu ( użyłam domowego bulionu z kaczki, ale może być też warzywny)
- 2 małe cebule, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce
- 3 duże łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
- szczypta ostrej papryczki chili w proszku
- szczypta kuminu
- sól morska
- olej rzepakowy do smażenia
pieczone warzywa:
- około 1 kg dowolnych warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, pasternak, burak w dowolnych proporcjach)
- 4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i kroimy warzywa korzeniowe na ćwiartki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy do nich czosnek, polewamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Kumin oraz papryczkę w proszku prażymy na suchej patelni, następnie dodajemy oliwę oraz cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pęczak, chwile smażymy, a następnie podlewamy stopniowo bulionem czekając za każdym razem, aż pęczak wchłonie prawie cały płyn oraz mieszamy co jakiś czas. Potrwa to około 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, cukier oraz sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pęczotto jeszcze około 10 minut i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy kremowe pęczotto z pieczonymi warzywami na wierzchu.
Smacznego :)
Kumin oraz papryczkę w proszku prażymy na suchej patelni, następnie dodajemy oliwę oraz cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pęczak, chwile smażymy, a następnie podlewamy stopniowo bulionem czekając za każdym razem, aż pęczak wchłonie prawie cały płyn oraz mieszamy co jakiś czas. Potrwa to około 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, cukier oraz sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pęczotto jeszcze około 10 minut i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy kremowe pęczotto z pieczonymi warzywami na wierzchu.
Smacznego :)
uwielbiam masło orzechowe :) w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam..
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńgenialne, pełne smaku danie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Jeżeli coś ma w sobie moje ukochane masło orzechowe, to nie może być nie dobre! ;)
OdpowiedzUsuń